TÉT_12_JP-1-2014-0004
 
KÉT OLDALÚ TUDOMÁNYOS ÉS TECHNOLÓGIAI EGYÜTTMŰKÖDÉS
TÉT_12_JP-1-2014-0004
 
 
 
 
 
Projekt címe: „Egészséges gabonafélék nemesítése és gyakorlati hasznosíthatóságának viszgálata”
Kedvezményezett neve: MTA Agrártudományi Kutatóközpont  (2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2.)
Szakmai vezető: Dr. Rakszegi Marianna
Projekt megvalósítási időszak: 2015. 09. 01 – 2017. 08. 31.
Megvalósítandó projekt összköltsége: 6 020 000 Ft
Támogatási intenzitás: 100%
Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és innovációs Hivatal (NKFIH)
      
A projekt ismertetése:
A búza és az árpa fontos gabonanövények, melyekből világszerte számos élelmiszert állítanak elő. Legnagyobb mennyiségben a búzát termesztik, belőle főként kenyeret és egyéb tésztaféléket készítenek. A búza feldolgozóipari tulajdonságait elsősorban a sikérfehérje és a keményítő összetétel határozza meg, és ezek egyben a gabonafélék legszéleskörűbben vizsgált komponensei is. A gabonaszemek tartalmaznak azonban számos más, például biológiailag aktív komponens is, mint amilyenek például a rostanyagok vagy az antioxidánsok. Ezek a komponensek az emberi egészségmegőrzés szempontjából létfontosságúak. Jelen projektben az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet (MTA ATK) és a NARO Wester Region Agricultural Research Center (WARC) olyan új árpa és búza genotípusok előállítását tűzte ki célul, melyek több pozitív táplálkozástani hatású komponens tartalmaznak és/vagy jó feldolgozóipari tulajdonságokkal is rendelkeznek. Mindezt a rostanyag komponensek közül az arabinoxilán, a β-glükán és/vagy a rezisztens keményítő mennyiségének növelésével próbálják elérni. Ezen túl cél annak meghatározása, hogy a genetikai és környezeti tényezők hogyan befolyásolják az előállított vonalak beltartalmi és feldolgozóipari tulajdonságait.
 
Oldal nyomtatása