MGKI - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA   magyar   english   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
A kukorica agronómiai tulajdonságainak javítása nemesítéssel
Szemes, siló, humán és ipari felhasználásra alkalmas kukoricahibridek nemesítése, vetőmagtermesztés technológiájuk kidolgozása. Költségtakarékos, környezetbarát technológiával termelhető, az ökológiai forrásokat jobban hasznosító kukoricahibridek előállítása.
A kedvezőtlen éghajlati adottságokhoz és a technológiai szélsőségekhez jobban alkalmazkodó, magas szintű termésstabilitással rendelkező hibridek előállítása. Kukorica érésdinamikai vizsgálatok: a tenyészidő hosszának meghatározása, tenyészidő számítási módszerek összehasonlítása, a vízleadás és a szemtelítődés gyorsaságára ható növényi morfológiai és fiziológiai tényezők elemzése, a vízleadás- és a szemtelítődés gyorsaságának a növelése nemesítéssel.
Silókukorica minőségi vizsgálatok. Silókukorica hibridek és szülőtörzseik morfológiai és beltartalmi vizsgálatai mellett cél az in vivo és főleg az in vitro emészthetőség vizsgálata, illetve erre egy megfelelő, rutinszerűen alkalmazható vizsgálati eljárás kidolgozása NIR készülék segítségével.
A teljes növény felhasználás lehetőségeinek a növelése az egyes növényi részek arányának a megváltoztatásával. A silótakarmányozás hatékonyságának növelése a kukorica beltartalmának, emészthetőségének javításával.
Siló minőség értékelése juhha
Vetőmagbiológiai vizsgálatok. A frakcionált vetés hatása az anyai és apai szülő teljesítményére, a virágzási szinkronra, a pollen mennyiségére és életképességére, valamint a vetőmag életerejére.
Az apai szülőtörzsek pollen termelésének értékelése