MGKI - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA   magyar   english   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Abiotikus és biotikus stressz-rezisztencia kutatások
Abiotikus és biotikus stresszfaktorokkal szemben toleráns kukoricahibridek előállítása a termésbiztonság javítása céljából. A kukorica hidegtűrőképessége öröklődésének populáció genetikai elemzése.

A kukorica csírázáskori, fiatal növénykori hidegtűrésének javítása, a jelenlegi kukoricatermő területeknél északabbra fekvő kukoricatermesztés sikeres kiterjesztése érdekében. A kukorica tenyészidő vegetatív szakaszának növelése a hidegtűrő-képesség javításával.

A kukorica hidegtűrésének értékelése hőmérsékleti gradiens kamrában
A kontinentális klímában gyakori nyárvégi szárazsággal szemben toleráns genotípusok szelekciója, a kukorica termés-stabilitásának javítása szelekcióval.

Az élelmiszerbiztonság javítása a hazánkban prevalens toxintermelő Fusarium spp.-vel szemben ellenálló genotípusok előállításával. A szárszilárdság növelése a kórokozókkal szembeni rezisztencia fokozásával, a szár mechanikai szerkezetének erősítésével és a növény fiziológiai állapotának javításával.

Kukorica genotípusok fuzáriumos csőpenész ellenállóságának értékelése fogvájós módszerre
Az UV-B sugárzás hatásának virágzásbiológiai és élettani vizsgálata. A növekvő UV-sugárzás hatást gyakorol növényeinkre, melyre azok az anyagcsere szintjén stressz indukálta válaszokkal felelnek. Közel egy évtizede folyik a második nemzedék felnevelése a déli féltekén, azaz téli generációs program a megközelítően azonos éghajlati és ökológiai feltételeket biztosító Chilében.

Itt a bizonyítottan magasabb UV-B szint következtében egyes beltenyésztett vonalaknál a hazai viszonyokhoz képest eltérő, igen gyakran negatív élettani változások következnek be. Évek óta megfigyelik az itt termesztett nemesítési alapanyagok reakcióját és elindítottak egy szelekciós programot a nagyobb UV-B sugárzást jobban tolerálni tudó beltenyésztett vonalak előállítása érdekében.

Az UV-B sugárzás hatásának értékelése a déli féltekén az Andok lábainál
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kukorica genotípusok fuzáriumos szárkorhadás ellenállóságának
értékelése mesterséges fertőzés mellett