MGKI - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA   magyar   english   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Modellezési kutatások
A mezőgazdasági kutatásokban mindig fontos szerepet játszott a klimatikus tényezők növényi produkcióra és az azt meghatározó fiziológiai folyamatokra gyakorolt hatásainak vizsgálata. Kutatásaink során szimulációs modellek segítségével tanulmányozzuk hazánk jelenlegi és jövőbeni klímájának a kalászos gabonák növekedésére, produkciójára gyakorolt lehetséges hatásait. A modellezési munkák eddigi eredményei szerint a Farquhar modell megfelelően kalibrálva alkalmas magyar őszi búzafajták nettó CO2 asszimilációjának leírására különböző légköri CO2 koncentrációkon, hőmérsékleten és fényviszonyokon egyaránt. Az AFRCWHEAT2 búzanövekedési modell módosításával létrehoztuk az AF2MOD modellt, mely kiválóan alkalmas a magyarországi búzatermesztés leírására a jelenlegi és megváltozott környezetben egyaránt.
Őszi búza zászlóslevelének mért és a Farquhar modellel szimulált nettó CO2 asszimilációja. "R2" a megfigyelt és szimulált értékek közötti determinációs koefficiens, "M" az átlagos eltérés.

A mért termés és AF2MOD modell által szimulált termésmennyiség éves alakulása Győr-Moson-Sopron megyében, 1977-1990 időszakban. "R2" a megfigyelt és szimulált termés közötti determinációs koefficiens, "M" az átlagos eltérés.