MGKI - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA   magyar   english   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Kvantitatív jellegek molekuláris analízise
Témavezető: Vágújfalvi Attila Ph. D.

Kutatásaik során a fagytűrés kialakításában szerepet játszó gének működését, és a hideg-edződés folyamán végbemenő élettani változásokat tanulmányozzák az előállított CBF-túltermelő lúdfű, árpa- és búzavonalak molekuláris analízisével.
Az EU FP7 ADAPTWHEAT pályázat keretében vizsgálják, hogy hogyan lehet a búza virágzási idejében megnyilvánuló variabilitást hasznosítani a termőképesség optimalizálására irányuló nemesítési erőfeszítésekben. Ennek során az egyedfejlődési gén allélokra specifikus, közel izogén vonalakban a főbb virágzást szabályozó gének expressziós mintázatát tanulmányozzák különböző hőmérséklet és nappalhossz szinteken, mindezt összekötve a fenológiai fázisok nyomon követésével.
Magyarországon termesztett búzafajták N-hasznosítási hatékonysága és a jelleg genetikai háttere részleteiben még nem ismert. Egy genotípus-kollekció kisparcellás analízisével meghatározzák a talaj, a termés és a biomassza nitrogén tartalmát, ezzel párhuzamosan a kollekció genotipizálását DArT markerekkel is elvégzik. Vizsgálataikat köztermesztésben lévő, illetve termesztésben nem lévő, de nemesítési értékkel bíró 96 vonalból álló populáción végzik. A munka eredményeként adatokat kapnak a Magyarországon köztermesztésben lévő búzafajták, illetve a nemesítés számára potenciálisan felhasználható genotípusok N-hasznosítási képességéről. A munka során asszociációs térképezés segítségével N-hasznosítást befolyásoló lókuszokat is azonosítanak.