MGKI - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA   magyar   english   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Biotikus stresszrezisztencia kutatások
A biológiai növényvédelemnek egy speciális, mind ez ideig a legeredményesebb módja, a betegség-ellenálló fajták termesztése. A Kalászos Gabona Nemesítési Osztállyal együttműködve fő cél a Martonvásáron nemesített búzafajták - levélfelületet és kalászt károsító betegségekkel (lisztharmat, levél- és szárrozsda, Drechslera tritici-repentis, Stagonospora nodorum, vírusbetegségek, kalászfuzárium) szembeni - rezisztenciájának javítása.

A klasszikus nemesítési módszereket jól kiegészíti a molekuláris markerszelekció. Jelenleg nyolc hatékony levélrozsda rezisztenciagént építenek be martonvásári fajtákba és követnek nyomon az utódpopulációkban. Kalászfuzárium-rezisztenciával kapcsolt DNS-alapú markereket azonosítanak, valamint a lisztharmat- és a pirenofórás levélszáradás rezisztencia területén is folytatnak ezirányú kutatásokat.

A tevékenység fő célja a több kórokozóval szemben ellenálló genotípusok előállítása. Ilyen fajták termesztésével, az előállítás költségeit nem, vagy csak csekély mértékben növeli a vegyszeres növényvédelem, és a környezet peszticid terhelése sem nő.

A lisztharmat fertőzöttség fokozatai búzalevélen

Levélrozsda

Szárrozsda fertőzés búzán

Drechslera tritici-repentis levélfoltosság

Fuzárium