MGKI - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA   magyar   english   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Minőség kutatások
A martonvásári kutatóintézet a keményszemű, kiváló sütőipari minőségű búza nemesítési hagyományait követi. A technológiai laboratóriumban évente több ezer búzatörzs minőségét vizsgálják.

A perspektivikus genotípusok esetében biokémiai módszerekkel értékelik a minőség stabilitását, valamint jellemzik a minőséget döntően befolyásoló sikér-fehérjék összetételét, a gliadin/glutenin arányt, és a HMW glutenin alegységek mennyiségi arányát SE és RP HPLC technikával.

Szelekciót végeznek különböző fehérje alegységeket túltermelő genotípusok kiválasztására. A tartalékfehérjéket megváltozott arányban tartalmazó búzafajták lisztjéből speciális minőségű termékek készíthetők.

A kenyérbúza minőségének és minőség-stabilitásának folyamatos javítása mellett a kutatások új irányát jelenti az endospermium szerkezet és keményítő tulajdonságok, a teljes kiőrlésű lisztek, valamint a szem rosttartalmának tanulmányozása.

E kutatások keretében csatlakoztak az EU 6-os keretprogramban a Healthgrain Integrált Projekthez.
Glutenin alegységek vizsgálata RP-HPLC-vel 
Köztermesztésben lévő martonvásári búzafajták sütőipari minősége
Fajta Szemtípus Sikér % Sütőipari minőség
Pannon prémium minőségű fajták
Mv Palotás Kemény 34-41 A1
Mv Suba Kemény 35-38 A1-A2
Mv Ködmön Kemény 36-41 A2-A1
Mv Kolo Kemény 36-44 A2-A1
Mv Mazurka Kemény 36-50 A2-A1
Mv Toldi Kemény 35-40 A2-A1
Mv Menüett Kemény 33-36 A1-A2
Pannon standard minőségű fajták
Mv Toborzó Kemény 32-50 A2
Mv Emese Kemény 30-35 A2
Mv Laura Kemény 30-33 A2-A1
Mv Lucia Kemény 29-32 A2-B1
Mv Magvas Kemény 28-35 A2
Mv Bodri Kemény 30-32 A2
Mv Karizma Kemény 30-32 A1
Mv Petrence Kemény 30-33 A1-A2
Nagy fehérje- és sikértartalmú fajták
Mv Béres Kemény 35-38 B1-A2
Mv Süveges Kemény 38-51 A2
Mv Csárdás Kemény 36-46 B1-A2
Mv Verbunkos Kemény 32-44 A2-B1
Mv Magdaléna Kemény 40-47 B1-A2
Mv Walzer Kemény 30-38 A2-B1
Mv Vekni Kemény 34-42 A2-B1
Mv Kolompos Kemény 33-37 A2
Bőtermő fajták
Mv Marsall Kemény 30-32 B1-B2
Mv Regiment puha 32-40 C1-C2
Mv Hombár puha 26-29 B2-B1