MGKI - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA   magyar   english   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Dr. Harrach Borbála

Harrach Borbála Dorottya

Ph.D., tudományos munkatárs

e-mail:  harrach.borbala @ agrar.mta.hu

Okleveles kertészmérnökként végzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen (jelenleg Budapesti Corvinus Egyetem), biotechnológia szakirányon. Diplomamunkájában nehézfém-stressz hatását vizsgálta szárazságtűrő transzgenikus krumpli antioxidáns enzimeinek aktivitására.

Ph.D. fokozatát 2009-ben szerezte meg a Budapesti Corvinus Egyetemen, doktori munkája során abiotikus (környezeti eredetű) és biotikus stresszek (növénykórokozó gombák és vírusok) hatásával foglalkozott árpa és dohány kísérleti növényekben. (http://phd.lib.uni-corvinus.hu/393/)

Fő kutatási területe a növényekben kialakuló oxidatív stresszért felelős reaktív oxigénformák (szabad gyökök) és az azokat semlegesítő antioxidáns védekező-rendszer szerepének tanulmányozása különböző kimenetelű (kompatíbilis és inkompatíbilis) gazdanövény–kórokozó kapcsolatokban, valamint élettelen stresszorok elleni védekezésben.

Legfontosabb közlemények:
Harrach BD, Fodor J, Pogány M, Preuss J, Barna B (2008): Antioxidant, ethylene and membrane leakage responses to powdery mildew infection of near-isogenic barley lines with various types of resistance. European Journal of Plant Pathology 121: 21–33.

Baltruschat H, Fodor J, Harrach BD, Niemczyk E, Barna B, Gullner G, Janeczko A, Kogel K-H, Schäfer P, Schwarczinger I, Zuccaro A, Skoczowski A (2008): Salt tolerance of barley induced by the root endophyte Piriformospora indica is associated with a strong increase in antioxidants. New Phytologist 180(2): 501–510.

Fodor J, Harrach BD, Janeczko A, Barna B, Skoczowski A (2007): Metabolic responses of tobacco to induction of systemic acquired resistance. Thermochimica Acta 466: 29–34.

Pogány M, Harrach BD, Hafez YM, Barna B, Király Z, Páldi E (2006): Role of reactive oxygen species in abiotic and biotic stresses in plants. Acta Phytopathologica et Entomologica Hungarica 41(1–2): 23–35.