MGKI - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA   magyar   english   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Főoldal
Tisztelt Látogató!
 
A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet egymásra épülő, a gyakorlati megvalósítást is magába foglaló alap-, módszertani, és alkalmazott komplex kutatásokkal foglalkozik.
 
Alapvető célkitűzése a fél évszázada kifejlesztett, nemzetközileg kiemelkedő jelentőségű martonvásári növényi génállomány felhasználásával, valamint korszerű genetikai, élettani, sejt- és szaporodásbiológiai, funkcionális genomikai, biotechnológiai, növénynemesítési és növénytermesztési módszerekkel a jövő társadalmi elvárásait kielégítő új, generikus növényi genotípusok létrehozása, azok termesztési eljárásainak és környezetének kutatása.

Feladata az agroökológiai egyensúly vizsgálata, a genetikai variabilitás megőrzése és szélesítése, az egészséges táplálkozás alapanyagának előállítása, a tartós növényi stresszrezisztencia, a vetőmag-biztonság javítása a fenntartható fejlődés követelményeinek megfelelően.

A komplex jellegű kutatási programok mellett az intézet széleskörűen részt vesz a felsőfokú graduális- és posztgraduális képzésben, a hazai és nemzetközi tudományos együttműködésben, valamint a tudományos eredmények, szakmai ismeretek gyakorlati elterjesztésében.
 
Az intézet kutatási célkitűzései és témái
Növénygenetikai kutatások
Gabonakémiai és -beltartalmi kutatások
Növényi sejt- és szaporodásbiológiai kutatások Növényi stresszrezisztencia kutatások
Növényélettani kutatások Kukoricanemesítési kutatások
Gabona génbanki kutatások Kalászos gabonanemesítési kutatások
Molekuláris nemesítési kutatások Növénytermesztési kutatások
  Agroökológiai kutatások