MGKI - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA   magyar   english   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
NO-BLE ideas
 
 
Magyar győzelem a NO-BLE Ideas projektben

2012. október 1.-én indult útjára a SEE (South East Europe) transznacionális program keretében a NO-BLE Ideas projekt, melynek fő célkitűzése fiatal feltalálók, innovátorok segítése. A nemzetközi versenyben való részvételre ösztönző felhívásra számos területről, megannyi egyedi projekt ötlet érkezett, amelyek bekerültek a nyilvános nemzetközi adatbázisba.
A projektben résztvevő 7 ország 160 ötlete közül, mindössze 14 innovátor válhatott résztvevőjévé a transznacionális keretek között megszervezett BEST of NO-BLE Idea versenynek. A bulgáriai Agrár- és Iparkamarából, a romániai Bioélelmiszer Kutatás-Fejlesztési Intézetből, valamint hazánkból, az MTA ATK Mezőgazdasági Intézetből álló Szakmai Bizottság értékelte az ötleteket, majd pontozás útján választották ki a 14 legjobb innovációt. A végső megmérettetésre, a NO-BLE ideas program Nemzetközi Találkozójára 2014. március 25-26-án került sor Vratsa-ban, Bulgáriában, a House of Culture konferencia termében. Hazánkat dr. Letoha Tamás kutatóorvos és Laki Balázs képviselte.
A nemzetközi zsűri színes összetétele (vállalkozók, tőkebefektetők, finanszírozó vállalatok képviselői, agrár-, és élelmiszeripari szakértők) más-más szempontok szerint pontoztak, ezért méltán lehetünk büszkék a legtöbb pontszámot elért BEST of NO-BLE IDEA magyar győztesére, dr. Letoha Tamásra, aki a MentalFitol szinergikus gyógynövény keverék kifejlesztésével érdemelte ki az elsőséget. A MentalFitol termékek komponensei hatékonynak bizonyultak az Alzheimer kórra vonatkozó tudományos vizsgálatokban is.
 
Gratulálunk!
 
 
2014. március 11-én, az MTA ATK Mezőgazdasági Intézet adott helyszínt a NO-BLE ideas EU-s projekt magyarországi fesztiváljának „Coffee with the scientist” programjának. Az asztalbeszélgetésben részt vett dr. Fodor Nándor, dr. Gellért Ákos, dr. Pitlik László, Szilágyi Levente, dr. Barta Zsolt valamint Fehér Csaba, ahol a kutatók elmesélték tapasztalataikat, bemutatták innovációjuk életét a kezdetektől, a megvalósulásig, s megvitatták az innováció és a kutatás fontosságát az agrár-élelmiszeripari szektorban.
A hivatalos program után a projektben részt vevő 7 dél-kelet európai országból érkezett, 13 partner intézmény képviselői, maradandó élményt szereztek intézetünkkel való ismerkedésük során.

 
Van egy jó ötleted? – Csatlakozz az európai fiatal innovátorokhoz

A NO-BLE Ideas egy Európai Unió által támogatott kezdeményezés, amely az Agrár- és Élelmiszeripari Ágazatban igyekszik támogatni fiatal ötletgazdákat és innovátorokat. A projekt már működő honlapján létrehoztak egy platformot, egy virtuális piacteret, ami teljes nyitottsággal fogadja be a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban dolgozó, kutató fiatal innovátorok ötleteit, ami lehet még csak egy elmélet a tervező asztalon, egy már kész termék, vagy akár egy szolgáltatás is.
A projektötletek a hálózaton történt regisztráció után, egy űrlap kitöltésével nyújthatóak be 2014.06.30.-ig, melyet itt tehetsz meg. Ezzel csatlakozhatsz egy olyan nemzetközi adatbázishoz és hálózathoz, ahol megismerhetsz más, e témával foglalkozó kutatókat, vállalkozókat is. Az ötletedet, termékedet vagy szolgáltatásodat európai szinten mutathatod be, láthatóvá válva valamennyi tagország potenciális befektetői számára, akik a legjobb NO-BLE ötleteket, fejlesztéseket, termékeket támogatják.
Szóval, ha van egy jó ötleted, amelynek megvalósításához segítőket, támogatókat keresel, jelentkezz innovátornak a NO-BLE Ideas programba!