MGKI - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA   magyar   english   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Gabona Génbank
A martonvásári Gabona Génbankban tárolt őszi búzafajták minőségi adatainak letöltése: genbank.pdf
 
A Martonvásári Gabona Génbankban elsődleges feladata a különböző búza fajok és azok rokonsági körébe tartozó genetikai tartalékok gyűjtése, megőrzése, fenntartása, továbbá mind szélesebb körű jellemzése minőségi, agronómiai, biotikus- és abiotikus rezisztencia tulajdonságok tekintetében.

A génbank alapgyűjteményét mintegy 8000 tétel képezi, mely felöleli a legfontosabb fajok (Triticum, Aegilops, Secale, Ambilopyrum) fajok esetén azok tájfajtáit és fontosabb nemesítési alapanyagait egyaránt.

A különböző tételek hosszú távú ex situ fenntartása a nemzetközi szabványoknak megfelelően hűtött tárolókban, illetve fagyasztva tárolással történik, az évelő fajok változatait in situ, elkülönített ültetvényekben tartjuk fenn. Az aktív gyűjteményt (core kollekció) hűtőtárolóban tartjuk fenn, és ez képezi a génbanki kutatások bázisát.

Különböző ploidszintű fajok szántóföldi fenntartása
A core kollekcióban rendelkezésre álló anyagok többsége szabadon hozzáférhető más génbankok és kutatócsoportok számára, de az alapgyűjteményből is kérhetők genetikai források előzetes egyeztetés alapján. A különböző kutatási programokban szereplő anyagok egy része szintén hozzáférhető az érdeklődők számára, de ezek többnyire csak bizonyos megkötésekkel használhatók fel a különböző kutatási programokban.

A rendelkezésre álló génbanki anyagokról a közeljövőben önálló internetes honlapról tájékozódhatnak az érdeklődők, a honlap jelenleg készül. A honlap elkészültéig az érdeklődők az intézet címén kérhetnek információt. A rendelkezésre álló anyagokról a következő címen kérhető részletes tájékoztatás:

Dr. Kovács Géza
Gabona Génbank
MTA Mezőgazdasági Kutatóintézete
2462 Martonvásár Brunszvik u. 2.
Tel: 36 22 569 525
Fax: 36 22 460 213
e-mail: kovacsg @ mail.mgki.hu
A kenyérgabona esetében a génbank kiemelt feladata a különböző speciális genetikai alapanyagok előállítása és fenntartása. Jelenleg számos aneuploid genetikai sorozatot, monoszómás, szubsztitúciós, deléciós és rekombinációs vonalat tartunk fenn, illetve állítunk elő, melyek kutatási együttműködések keretében más kutatócsoportok számára is hozzáférhetők. Komoly erőfeszítéseket teszünk diploid és tetraploid térképezési populációk előállítására. Az ezzel kapcsolatos információk is a fenti címen érhetők el.
A génbanki tenyészkert részlete