MGKI - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA   magyar   english   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Idegen fajú génátvitel a termesztett búzába
A búzával szoros genetikai rokonságban álló termesztett és vad fajok széles genetikai diverzitással rendelkeznek, amelyek értékes génforrást jelentenek a nemesítés számára.
A rokon fajok jelentős hányada a búzával ivarosan keresztezhető, így az utódokban természetes rekombináció útján várható kromoszóma szegmentumok beépülése a búza genomba.
Az őszi árpából annak koraiságát, egyes minőségi paramétereit, a rozsból annak betegségrezisztenciáját, egy kecskebúzafajból annak só- és szárazságtűrését tervezik átvinni a búzába.
A génátvitel során a hibridekből idegen fajú addíciós vonalakat, szubsztitúciókat és transzlokációkat hoznak létre.
Sikeresen állítottak elő martonvásári őszi búza háttérben őszi árpa és Aegilops biuncialis kromoszómákat tartalmazó diszómás addíciós vonalakat.
Új transzlokációkat hoztak létre, amelyek különböző árpa, illetve rozsfajták kromoszóma szegmentumait tartalmazzák a búza genomban.

Búza-árpa transzlokációk felhasználása az árpa kromoszómák fizikai térképezésére. A transzlokációk kimutatása genomikus in situ hibridizációval történt, melynek során az árpa kromoszómaszakasz sárgászölden jelölődött. A transzlokációs vonalakon a vastag betűvel kiemelt árpa mikroszatellit markereket térképezték.
Rövidítések: Aa, Ba - az 1H és az 5H árpa kromoszómák genetikai térképe; Ab, Bb - ugyanezeknek a kromoszómáknak a fizikai térképe; Ac,Bc, a transzlokációs töréspontok kimutatása GISH-sel.