MGKI - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA   magyar   english   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Növényi stresszélettan
A jelenlegi fő kutatási irányvonal az abiotikus stressztényezők (hőmérsékleti stresszek, szárazság, egyes toxikus fémek, UV-B, stb.) hatásainak, az ezek kivédésére szolgáló védekezési folyamatoknak a tanulmányozása, különös tekintettel a stresszfolyamatokban képződő aktív oxigénformák közömbösítését végző ún. antioxidáns rendszerekre.

Régóta foglalkoznak az alacsony hőmérséklet, valamint az alacsony hőmérsékleten fellépő fotoinhibíció hatásainak vizsgálatával, elsősorban a fotoszintetikus folyamatok, valamint egyes biokémiai, biofizikai stressz-markerek szintjén. Kimutatták, hogy a tápoldathoz adagolt szalicilsav jelenlétében az alacsony hőmérséklet okozta károsodás kisebb mértékű, ezáltal igazolták a szalicilsav szerepét a stresszadaptációban.

Tanulmányozzák a szalicilsav felvételét és metabolizmusát, a fiatal kukoricanövények poliamintartalmának exogén szalicilsav hatására bekövetkező változásait, valamint gabonafélékben a szalicilsav hatását a fitokelatin szintáz enzim működésére.

Szalicilsav (SA) előkezelés hatása fiatal kukoricanövények hidegtűrésére

Különböző szerves vegyületek mennyiségi és minőségi meghatározására szolgáló magas nyomású folyadékkromatográf (HPLC), valamint (GC-MS) gázkromatográf