MGKI - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA   magyar   english   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
NKI

Tisztelt Látogató!


Köszöntjük a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének honlapján. Az Akadémia kutatóintézet-hálózata a kutatói kiválóság, a hiteles tudomány, a társadalomért való elkötelezettség egységével válik a nemzeti és nemzetközi siker, a magyar és az egyetemes tudomány értékeinek megteremtőjévé. Magyarország egyetlen főhivatású kutatóintézet-hálózatának intézményeként kiemelt célunk, hogy a hazai kutatási hagyományokra épülve a nemzetközi kutatási térben is számottevő, jelentős eredményeket ígérő felfedező kutatásokkal, értékadó tudományos eredményekkel vállaljunk szerepet a közjó szolgálatában, a jövő megalapozásában.

 

A Növényvédelmi Intézet (NÖVI) 1982 óta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) intézet hálózatának tagjaként működő, nem nyereség-orientált költségvetési intézmény. Maga az intézet azonban több mint százéves múltra tekint vissza.


A NÖVI az egyetlen olyan magyar intézet, amely profiljában a növényvédelmi kutatás szinte valamennyi részterületét felöleli. Vizsgálatainak tárgyköre a kórokozók, kártevők és gyomnövények biológiájára, a növények betegségekkel és abiotikus stresszfaktorokkal szemben mutatott ellenálló-képességének mechanizmusaira, a kórokozók és kártevők, valamint ezek természetes ellenségei közötti kölcsönhatásokra, e kölcsönhatásoknak a biológiai védekezésben való felhasználására, és a környezetvédelmi szempontokból biztonságos növényvédőszerek fejlesztésére egyaránt kiterjed. Az MTA intézethálózatának tagjaként az NKI elsősorban alapkutatásokat végez, de munkája a mezőgazdasági és dísznövények új növényvédelmi stratégiáinak kidolgozásában közreműködve alkalmazott kutatásokat is felölel.

A budapesti székhelyű NÖVI központi egysége Budán található,